מה זה שקיפות עורפית?
בדיקת שקיפות עורפית (NT) היא בדיקת אולטרה סאונד, לא פולשנית, למדידת עובי האזור "השקוף", שיש בו נוזל, בחלק האחורי של צוואר העובר. הבדיקה נעשית בשבוע 11-14 בהריון, ונועדה לזהות נשים עם סיכון מוגבר להפרעה כרומוזומלית בעובר (כמו תסמונת דאון), או מום לב מבני בעובר.
מתי לעשות בדיקת שקיפות עורפית?
בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקה שגרתית, שהוכללה ב"סל השירותים" ומוצעת לכל אשה הרה בשבוע 11-14 בהריון. כבדיקת סקר – זו בדיקה חשובה ביותר בהריונות מרובי עוברים (תאומים, ומעלה) , כי היא בודקת – פרטנית – כל אחד מהעוברים, ומאפשרת חישוב הסיכון לכל עובר, בלי תלות בבדיקת דם של האם, שלא יכולה לתת מידע פרטני לכל עובר.
מה בודקים בבדיקת שקיפות עורפית?
במהלך בדיקת שקיפות העורף מתרשמים ממיקום העובר ברחם, סימני חיות (דופק לב, תנועות), מודדים את אורך העובר (CRL) כמדד לגיל ההריון, ומודדים את עובי ה"שקיפות העורפית" בעורף העובר. מקובל לציין אם הודגמה עצם האף, כי בעוברים עם תסמונת דאון יש יותר מצבים בהם לא מודגמת עצם האף. עפ"י הנתונים של גיל ההריון, אורך העובר ועובי השקיפות העורפית מחושב סיכון משוקלל לבעיה כרומוזומלית בעובר, בעקר לתסמונת דאון.
סיכום
בדיקת שקיפות העורפית היא כלי חשוב לאיתור עוברים בסיכון גבוה להפרעה כרומוזומלית, וחשיבותה גדולה ביותר בהריונות מרובי עוברים. הבדיקה מוצעת לכל הנשים ההרות, בשבוע 11-14 בהריון, ומעבר לחישוב הסיכון המשוקלל לתסמונת דאון בסיום הבדיקה – תוצאותיה משולבות בבדיקת סקר שליש ראשון, הנעשית בד"כ למחרת בדיקת השקיפות העורפית. מדובר בבדיקת סקר: תוצאה תקינה עם סיכון משוקלל נמוך – לא יכולה להבטיח לידת ילוד בריא ללא הפרעה כרומוזומלית, אך הסיכון לכך יהיה נמוך מהסיכון לפי גיל האשה בלבד, ותוצאה לא תקינה – עם חישוב של סיכון משוקלל מוגבר – איננה מצביעה על עובר עם בעיה כרומוזומלית, אלא רק על כך שהסיכון גבוה יותר, ויכול לחייב ביצוע בדיקה אבחנתית, כמו מי שפיר. חשוב לזכור: לכל עובר יש שקיפות עורפית, עבה יותר או עבה פחות.
שירות זה ניתן בקופות החולים, אך ניתן לבקש לבצעו באופן פרטי, עם בחירת רופא נשים מומחה שיבצע את הבדיקה, המועד המתאים לבדיקה ולבני הזוג, האפשרות לקבל בדיקה בנינוחות ולקבל מענה לשאלות.